Στην Ήπειρο ο οίνοτουρισμος περιορίζεται πρακτικά στην περιοχή των Ιωαννίνων ( Ζίτσα - Μέτσοβο - Βόρεια Τζουμέρκα ) όπου εξελίσσεται η Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου.
Οι τοπικές ποικιλίες αμπελου της περιοχής ειναι η ντέμπινα, το βλαχικο, το μπεκιαρι, το μαυρουδι Τζουμερκων και το πρώιμο Μετσοβου.
Προτείνουμε επίσκεψη σε οινοποιεία της Ζίτσας και του Μετσόβου όπου υπάρχει συνεχής παρουσία στα Ελληνικά οινικά δρώμενα με την παραγωγή πολλών διαφορετικών ειδών κρασιού. Ο επισκέπτης ξεναγειται στους χωρους του οινοποιειου, θαυμάζοντας τα έργα που κοσμούν τα κελάρια και δοκιμάζοντας τα κρασιά ζει πραγματικα μια αξέχαστη οινική εμπειρία.